• čet. nov 26th, 2020

Njemačka povukla nagradu kojom je odlikovala egipatskog predsjednika Sissija

ByWorld Inat

feb 5, 2020

Organizatori prestižnog Semperoper bala u Njemačkoj povukli su nagradu Red Saint George kojom su ove godine odlikovali egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sissija.

U petak će u slavnoj drezdenskoj operi biti održan tradicionalni Semperoper bal, a organizatori su izazvali velike kontraverze zbog odlikovanja egipatskog predsjednika Al-Sisija.

Za razliku od organizatora koji su na službenoj internet stranici Opere Semper naveli da je Al-Sisi doprinio stabilnosti u Egiptu, brojne nevladine organizacije, aktivisti i javne ličnosti pokrenuli su raspravu u kojoj postavljaju pitanje kako je moguće da se odlikuje diktator koji je na vlast došao vojnim pučem.

Kritike su intenzivirane nakon što je u nedjelju odličje dodijeljeno Al-Sisiju u palati u Kairu, a na koncu su organizatori saopćili da su povukli priznanje koje su dodijelili.

Brojni učesnici su najavili otkazivanje učešća na balu, a i njemački emiteri su kazali da ne bi prenosili dio manifestacije predstavljanja ovogodišnjeg ordena “Saint George“.

Izvor:www.tre.net.tr/bosanski/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *