• čet. dec 3rd, 2020

U Gornju Tuzlu stigle “Ekološke kante”

ByWorld Inat

feb 10, 2020

U svakodnevici građana u BiH postoji i veoma malo pozitivnih primjera i projekata koji motivišu stanovništvo, a kojima se uređuju do sada zanemarene oblasti kao što je uvođenje primarna selekcija otpada. Primjer mjesne zajednice Gornja Tuzla svjedoči da građanski aktivizam postoji, kada ljudi prepoznaju dobrobit za sebe i svoju lokalnu zajednicu.

Dobra organizacija građana i podrška volontera je stvorila pozitivnu atmosferu i želju za učestvovanjem svih stanovnika ove MZ u monitirnaju kanti, lijepljenju naljepnica, organizaciji podjele kanti. Smatramo da će ovo biti najočigledniji primjer uspješno implementiranog projekta primarne selekcije otpada kojim će se znatno doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih resursa.

JKP Komunalac iz Tuzle i Centar za ekologiju i energiju nastavljaju sa aktivnostima na uvođenju primarne selekcije otpada u individualnim stambenim objektima. Nakon podjele kanti za ambalažni i miješani otpad u MZ “Dokanj, MZ “Solina, nastavljena podjela kanti za građane koje žive u MZ Gornja Tuzla. Domaćinstva dobijaju: žutu kantu od 240 litara za ambalažni otpad i sivu kantu od 120 litara za miješani otpad. Tokom mjeseca januara i februara 2020. godine u mjesnim zajednicama Dokanj, Solina i Gornja Tuzla će biti podijeljeno 5.000 kanti za 2.500 domaćinstava i postavljeno 20 kontejnera za staklo. U proljeće će 300 zainteresiranih domaćinstava dobit i kompostere za kompostiranje organskog otpada.

Nabavka i podjela kanti, je dio aktivnosti prekograničnog projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” (SUBREC), kojeg kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projekat realiziraju četiri partnerske organizacije: JKP “Duboko” Užice, JKP “Komunalac” Tuzla, JKP “Bioktoš” Užice i “Centar za ekologiju i energiju” Tuzla.

Izvor: aktuelno.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *