• sri. dec 2nd, 2020

Video: Građani ne dozvoljavaju gradnju odlagališta šljake, TE Tuzla prijeti prekidom proizvodnje struje

ByWorld Inat

feb 29, 2020

Jezero Šićki brod u finalnoj verziji izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona nije navedeno kao lokacija za izgradnju deponije šljake i pepela iz Termoelektrane Tuzla.

Međutim jesu svi napušteni površinski kopovi među koje spada i dio iznad spornog jezera.

Građani okolnih naselja kažu da neće dozvoliti odlagalište šljake na ovom području. Iz Termoelektrane Tuzla jasni, bez riješenog pitanja odlagališta šljake nema proizvodnje električne energije u Termoelektrani Tuzla.

U dokumentu o prostornom planu TK, otpad od Termoelektrane trebao bi biti odložen na degradirane površine površinskih kopova svih rudnika iz kojih se Termoelektrana snadbjeva ugljem. Po tom metodu rade i termoelektrane u Ugljeviku i Stanarima.

“Pred Skupštinom će se pojaviti dvije moguće opcije, to su izložene prostorije rudnika Tetima i druga mogućnost je napušteni kopovi negdje na području TK.”, poručio je Emir Softić, sekretar ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

“Znači, Šikulje, PK Šićki brod, Dubrave, Višća,Grivice, znači sve one lokacije sa kojih Termoelektrana dobija ugalj u nekom razumnom iznosu da se to vrati nazad.”, kazao je Izet Džananović, direktor termoelektrane Tuzla.

Građani naselja koja gravitiraju oko pomenutih površinskih kopova ne žele novo šljakište jer ih na ovom području ima nekoliko.

“Nalazimo se na jednoj lokaciji gdje ako se napravi šljakište sa moje lijeve strane bi bila ta deponija, sa desne je Blok 7 znači građani bi bili u jednom savršenom krugu smrti a oni vrlo dobro znaju kako su preživjeli Divkoviće 1, Plane i sva ova šljakišta koja su i dan danas rade nelegalno i nisu zbrinuta na pravi način.”, naglasio je Senad Isaković, ekološki aktivista.

Trenutno odlagalište šljake ima kapacitete za maksimalno pet do šest godina, do tada bi trebalo naći rješenje prihvatljivo za sve.

“Cilj je da se dovede u jedno stanje bezizlaznosti, da se dovede,što bi rekao narod cara do duvara, da nema druge mogućnosti izuzev ove lokacije. Međutim problem je što se nije na vrijeme krenulo, ali još nije kasno da se urade studije, opravdanosti i uticaja na okoliš za neke druge lokacije.”, rekao je Jozo Tunjić, predsjednik MZ Bistarac donji.

Diretor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović kaže da se rješenje odlagališta šljake mora naći.

“Definitivno ne budemo li riješili to pitanje, nema proizvodnje električne energije u TE Tuzla onda je upitno i pitanje Bloka7 a onda je upitno i mnogo toga što slijedi kao posljedica toga. naravno ponovo se vraćam, zakonito i okolinski prihvatljivo to se mora raditi.”

Džananović dodaje kako svi u kantonu moraju znati šta žele. Proizvodnju Električne energije, snadbijevanje toplotnom energijom Lukavca i Tuzle, proizvodnju uglja i rudarstvo ili napuštene površinske kopove bez šljakišta.

Izvor. www.tip.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *