• pon. nov 30th, 2020

Održana promocija Monografije Skupštine TK 2005. -2019.

ByWorld Inat

mar 2, 2020
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla jučer je održana promocija Monografije Skupštine Tuzlanskog kantona 2005. – 2019. godine. Knjiga je nastala povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada Skupštine TK a nastavak je Monografije 1994.- 2004. godine.

Služba Tuzlanskog kanona imala je težak zadatak da priredi knjigu koja sadrži veliki broj dokumenata, podataka, sazive Skupštine i Vlade TK, rezultate izbora, sva radna tijela, donesene odluke, zaključci, zakoni i brojni drugi podaci nalaze se u knjizi A4 formata na 339 stranica.

Na današnjoj promociji govorila je glavna i odgovorna urednica Enisa Hasanagić a zatim recezneti knjige Hazim Rančić, Zlatko Dukić i Izet Šabotić.

Tuzlarije
Hasanagić, Rančić, Dukić, Šabotić


– Četvrt vijeka nije mali period a Skupština TK je sada već u devetom mandatu, a prošla su mnoga vremena i događanja. Mnogi od sudionika u radu Skupštine TK više nisu sa nama ali su ostavili svoj pečat i ovaj zapis je i sjećanje na njih. Iako se u vrijeme napretka tehnologije mnogi podaci dostupni u elektronskim medijima, željeli smo ostaviti zapis, pisano svjedočenje o radu Skupštine, o ljudima koji su djelovali u proteklom vremenu i dokumentima koja su donesena, kazala je između ostalog glavna urednica Hasanagić.

Značaj monografije istakao je Hazim Rančić:

– Monografija sadrži prikaz svih sastava Skupštine Tuzlanskog kantona i rezultate izbora. Na osnovu ovih činjenica moguće je pratiti razvoj političkog i parlamentarnog života na prostoru Tuzlanskog kantona, proces nastajanja i razvoja stranaka i demokratije, stranačke uspone i padove na izborima ali i jednu vrstu konstante u političkom i parlamentarnom životu TK, a to su SAD i SDP kao stranke sa najviše osvojenih pobjeda i mandata na izborima. Ova knjiga je značajna jer su u njoj sadržane sve aktivnosti Skupštine TK u vremenu od 2005. do 2019., kao zakonodavne vlasti TK.

Zlatko Dukić pohvalio je trud priređivača Monografije

– Već na prvi pogled, impresivno djeluje ogroman trud, koji je uložio tim priređivača monografije. Precizno, temeljito i sa naglašeno odgovornim, a to znači profesionalnim odnosom prema ovako ozbiljnom poslu, ova ekipa je s jedne strane ne samo vjerno dočarala, do detalja, ono što su uradiliu četiri saziva Skupštine TK, već, s druge strane i ono što je započeto, planirano ili već učinjeno u okviru aktuelnog saziva.

Ovakve knjige se ne rade često, između ostalog je zaključio Izet Šabotić

– Rijetki su slučajevi da se pišu monografije egzistirajućih institucija. Uglavnom se iste pišu nakon izvjesnog vremena njihovog rada. Skupština Tuzlanskog kantona piše svoju drugu monografiju. Ovakav pristup Skupštine TK ima svoju pozitivnu stranu. Naime, ovakvim sistematiziranim sadržajem obuhvaćeni su su važni podaci vezani za rad Skupštine, i kao takvi mogu poslužiti operativnom radu kako zaposlenicima Skupštine, tako i drugim korisnicima S druge strane ovakvim sadržajem postiže se bolja očuvanost samih akata koji su nastajali u radu Skupštine, što u perspektivi može biti važno za mnoge potrebe, a posebno za struku i nauku.

Tuzlarije
Emrah Đulović


Nakon obraćanja promotora, prisutnima se predstavio mladi, talentovani harmonikaš, učenik JU Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek”  Emrah Đulović.

Tuzlarije

Mnografiju su uradili: Enisa Hasanahić, glavna i odgovorna urednica te redakcijski tim koji sačinjavaju Dijana Delalić, Ismeta Mujakić, Sabina Ahmić, Fikreta Hajdarbegović, Meliha Nukić, Enver Jahić i Jasminka Husejnović.

S.M.

Izvor: (tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *