• sri. dec 2nd, 2020

EU: Izražena zabrinutost zbog situacije na grčko-turskoj granici i u Idlibu

ByWorld Inat

mar 7, 2020

Ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica Evropske unije nakon današnjeg sastanka u Zagrebu izdali su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili veliku zabrinutost zbog stanja na grčko-turskoj granici, kao i u sirijskom Idlibu.

“Iako priznaje povećani migracijski teret i rizike s kojima je Turska suočena na svom teritoriju i značajnih napora koje je uložila kako bi ugostila 3,7 miliona migranata i izbjeglica, EU ponavlja ozbiljnu zabrinutost stanjem na grčko-turskoj granici. Ova situacija na vanjskoj granici EU nije prihvatljiva. EU i njene države članice i dalje su odlučni u namjeri da učinkovito zaštite vanjske granice EU. Nelegalni prelasci se neće tolerisati. S tim u vezi, EU i njene države članice preduzeće sve potrebne mjere, u skladu s evropskim i međunarodnim pravom“, istakli su ministri vanjskih poslova EU u zajedničkoj izjavi.

Također su ponovili punu solidarnost s Grčkom koja se suočava s nezapamćenom situacijom, kao i s Bugarskom, Kiprom i drugim državama članicama, koje bi mogle biti slično pogođene. Vijeće pozdravlja praktičnu podršku koju je Evropska komisija najavila 4. marta 2020. godine, te će u tom pogledu nastaviti blisku suradnju sa partnerima iz Zapadnog Balkana.

Tema sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU bila je i sve teža situacija u sirijskom Idlibu.

“U Idlibu je nedavna i kontinuirana ofanziva sirijskog režima i njegovih pristalica, uključujući Rusiju, stvorila neopisivu ljudsku patnju i izazvala najgoru humanitarnu krizu od početka sirijskog sukoba. Vijeće poziva na hitnu deeskalaciju sukoba u Siriji kako bi se spriječio ulazak u međunarodnu vojnu konfrontaciju i spriječilo daljnje patnje. Vijeće žali zbog gubitka života. Također, priznaje tešku situaciju s kojom se Turska suočava zbog ofanzive u Idlibu i njenih posljedica“, navodi se u izjavi.

Dodaje se da podržavaju ishod jučerašnjeg sastanka predsjednika Turske i Rusije u Moskvi, te pozivaju sve strane da održe postignuti dogovor o primirju, čime će biti garantovana zaštita civilima na terenu i u vazduhu i tako omogućiti nesmetano pružanja humanitarne pomoći međunarodne zajednice.

Izvor: www.trt.net.tr/bosanski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *