• sri. dec 2nd, 2020

Foto/Dr.med Amra Mujkanović za TIP: ‘Mentalitet je ono što trebamo mijenjati, te barem pripadnicama novih generacija dopustiti da biraju same svoju ulogu u društvu’

ByWorld Inat

mar 7, 2020
Mlade žene i djevojke trebaju pronaći uzor u ženama koje zauzimaju važnu ulogu na svojim radnim mjestima, u zajednici i domovima. Pozitivni ženski uzori nadahnjuju i motiviraju novu generaciju mladih žena, te im daju nadu da će stvari za njih biti drugačije, mišljenje je dr.med Amre Mujkanović sa kojom smo imali priliku razgovarati povodom nadolazećeg praznika 8. Marta, Međunarodnog dana žena.

‘Jedina dobra žena je tiha žena’

Nekada su ženama bila uskraćena primarna prava poput prava na obrazovanje i zapošljavanje, što ih je činilo potpuno ovisnim o očevima ili muževima, te ostavljalo bez mogućnosti donošenja samostalnih odluka. U srednjem vijeku postojalo je vjerovanje koje glasi ‘Jedina dobra žena je tiha žena’, a žene koje nisu poštivale zakon šutnje bile su kažnjavane, kao i one koje su odstupale od nametnutih pravila. Pa su tako brojne žene proglašene vješticama jer se nisu udale do određene dobi, jer su živjele same, jer su imale crvenu kosu, jer su imale mačku ili madež.

“Status žena i njhovih prava znatno je poboljšan i unaprijeđen u odnosu na prošlost, ali još uvijek nije na nivou na kojem bi trebao biti. Koliko je bitno da pojedinačno radimo na tome, toliko su nam bitna i udruživanja i zajedničko dejstvo,” navodi dr. Mujkanović za TIP.

Prema njenom mišljenju, najveći problem je što smo naučene kroz generacije da često pognemo glavu, budemo poslušne i mirimo se sa raznim nezgodnim situacijama iz straha od bunta. “Mentalitet je ono što trebamo mijenjati, te barem pripadnicama novih generacija dopustiti da biraju same svoju ulogu u društvu, koja nije unaprijed određena spolom,” dodaje sagovornica TIP-a.

Žene na rukovodećim pozicijama?!

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH objavilo je izvještaj o stanju ravnopravnosti spolova u BiH, te se na osnovu sprovedenih istraživanja utvrdilo da, Žena nikada nije bila predsjedavajuća i zamjenica Vijeća ministara BiH, niti je ikada bila izabrana za člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o ženama na vodećim pozicijama, dr Mujkanović ističe da poznaje mnogo žena u raznim ustanovama koje su se izborile za vodeće mjesto u svojim branšama, mada su morale trostruko više da rade i dokazuju svoju sposobnost kako bi bile ispravno vrednovane. “Još uvijek je manjina onih žena koje  žele da se politički aktiviraju, a sa druge strane ne nailaze na podršku javnosti, nažalost još ne u mjeri koja bi bila značajna,” tvrdi naša sagovornica.

Ženska (ne) solidarnost: realnost ili imaginacija?

Povodom Međunarodnog dana žena, na Filozofskom fakultetu u Tuzli je održana javna tribina pod nazivom ‘Ženska (ne) solidarnost: realnost ili imaginacija?’

U organizaciji Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini (BoHeMSA) iz Tuzle u sklopu projekta ‘We Can Do It’ gosti tribine imali su priliku slušati žene uspješne u poljima svojih karijera, ali i van njih.

Savremena umjetnica Edina Selesković koja je u New Yorku ostvarila snove, a u Tuzlu se vratila zbog ljubavi, ovim povodom je pričala o svom životnom putu. Osim nje imali smo priliku čuti i prof.dr Fahriju Skokić, prof.dr  Dženitu Omerdić , te dr. Amru Mujkanović koje su se složile da bi među ženama trebalo biti više podrške i solidarnosti, a manje ljubomore jer u zajednici postoji dovoljno mjesta za sve naše potencijale.

“BoHeMSA uvijek ima projekte koji daju značaj temama koje se tiču cijelog društva. Tako je i ova Javna tribina prilika svim studenticama da komuniciraju sa ženama koje su se same izborile za značajno mjesto u svom poslu i zajednici uopćeno. Iskrene priče, emocija i pozitivnih vibracija također nije manjkalo,” kazala je dr. Mujkanović za TIP.

Izvro: (TIP/Autorica: Belma Brigić)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *