• čet. dec 3rd, 2020

“Gradonačelniče, poštujte zakone za koje velite da se krše!”

ByWorld Inat

mar 7, 2020

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, persona koja konstantno koristi fraze poput „vladavina prava“, „zakoni i zakonske odredbe“, „poštovanje Statuta Distrikta“, a uz sve to i magistar pravnih nauka, u oktobru prošle godine, u svojstvu Gradonačelnika Brčko distrikta BiH, zajedno sa najbližim saradnicima, otkrio je spomen-ploču istaknutom sportskom radniku.

Naravno, ništa u tome ne bi bilo sporno da vrli Gradonačelnik nije o tome uredno obavijestio svoje saradnike koji su baš kao i on dužni sprovoditi zakone, naročito Zakon o spomenicima i simbolima.

U tom, očigledno nepoznatom zakonu za Gradonačelnika, u članu 5 stoji sljedeće: Zahtjev za postavljanje spomenika ili simbola može podnijeti svako pravno ili fizičko lice. Zahtjev mora sadržavati idejno rješenje spomenika ili simbola i obrazloženje razloga i svrhe njihovog postavljanja.

A za ovu priliku i samopromociju Gradonačelnika nisu bili ispunjeni prethodno navedeni uslovi.

Na sjednici kolegija Vlade Brčko distrikta BiH, koju naravno predvodi Gradonačelnik, magistar prava, postavljeno je logično pitanje oko toga ko i kada je dao dozvolu za otkrivanje spomen-ploče, naravno bez ikakvih negativnih insinuacija i negodovanja, već se isključivo tražio pravni temelj za takvo nešto, jer naivno je podsjećati one koji sprovode zakone da se zakonski moraju prijaviti i obraditi svi nazivi ulica, spomenika, naseljenih mjesta i slično.

Postavljanjem tog pitanja, zakonski okvir je postao sekundarna stvar, a to da li neko nešto ima lično protiv istaknutog sportskog radnika – postalo je primarna tema u javnom diskursu.

Nedugo, nakon toga Inspektorat Brčko distrikta BiH, 25.11. 2019. naložio je „nepoznatom licu“ skidanje spomen-ploče sa javne površine, i to u roku od 60 dana.

Iako su svi javno mogli da vide, doslovno na svim mogućim medijima ko je to „nepoznato lice“.

Pitanje za šefa Inspektorata i komunalnu inspekciju: Evo, ovdje vam dostavljamo fotografiju onih koji su otkrili spomen-ploču, jesu li vam i dalje nepoznati?

Nas, kao građane Distrikta zanima hoćete li šta sad preduzeti nakon priložene fotografije? Jer mi, za razliku od onih koji tvrde da poštuju, stvarno poštujemo zakone ovog Distrikta.

Čisto radi podsjećanja, odavno je prošlo 60 dana od roka za skidanje spomen-ploče, ploča i sad stoji tu.

Gradonačelniče, licemjerno je tražiti od drugih da poštuju zakone, zakone koje prvenstveno vi ne poštujete, kakav primjer dajete građanstvu?

Izvor: www.otisak.ba

Autor: Amir Kuralić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *