• pon. nov 30th, 2020

TRI TJEDNA OD POJAVE PRVIH ZARAŽENIH U ISTRI. Ravnateljica OB Pula objašnjava koji su točno simptomi koronavirusa i kako se šire. U pulskoj bolnici oko trećine pacijenata imaju srednje teške simptome. Među njima su osobe od 92, 90 i 89 godina!

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić je danas objasnila gradaciju simptoma kod koronavirusa.

“Obično počne s kašljem, temperaturom i grloboljom, jedan od ta tri simptoma. U manjem postotku ljudi imaju gubitak osjeta na nos i usta. Naime, kako virus putuje kroz organizam, ide u grlo ili pluća pa izaziva grlobolju ili kašalj”, objašnjava dr. Hrstić.

Dodaje da se teži simptomi javljaju u drugom tjednu od izloženosti virusu.

“Kod nas su prošla tri tjedna od 8. ožujka, kad smo imali prve pacijente. U posljednja dva dana imali smo jednu osobu s težim simptomima. Njoj se razvila upala pluća i imala je sve teže respiratorne tegobe. Upućena je u KBC Rijeka i sad je dobro, u stabilnom je stanju”, kaže dr. Hrstić.

Dodaje da je u Istri oko 2/3 pacijenata s blagim simptomima ili bez simptoma, a oko 1/3 imaju srednje simptome. Među njima su i tri osobe u vrlo visokim godinama – 92, 90 i 89.

“Imamo i prve zaražene osobe koje su sada negativne na koronavirus. Ako i kontrolno testiranje za 48 sati bude negativno, to će biti prvi pacijenti u Istri koji su ozdravili”, rekla je Hrstić.

Izvor:www.glasistre.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *