• sri. dec 2nd, 2020

Ukupan broj zaraženih u TK 43, najveći klaster ˝Medical Institute Bayer˝

Prema najnovijim podacima ukupan broj zaraženih osoba korona virusom u TK je 43. Od toga je 20 hospitalizirano, a ostali su u kućnoj izolaciji i pod kontrolom ljekara.

O epidemiološkoj situaciji u TK, na danas održanoj press konferenciji, ministrica zdravstva Dajana Čolić je rekla:

– Sa današnjim datumom 3508 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U toku noći izvršena su još 92 testiranja tako da je ukupan broj testiranih osoba na području TK 514. Od ova 92 testirana uzorka imamo šest pozitivnih.
Ukupan broj pozitivan na području TK je 43. Od ove 43 osobe, 14 je hospitalizirano na UKC-u Tuzla, 5 osoba je hospitalizirano u Centru za srce (“Medical Institute Bayer” ), jedna je hospitalizirana u Brčkom, 21 osoba je u kućnoj izolciji.
Jedna pacijentica iz “Medical Institute Bayer” je preminula prije dva dana, a bila je pozitivna na korona virus, jedna je prebačena na dalje liječenje u Banja Luku, i to je ukupan broj od 43 osobe.
Kada govorimo o klasterima, u klasteru “Medical Institute Bayer” imamo povećan broj novootkrivenih slučajeva, ukupno 31 pozitivnu osoba, jedna osoba je sa područja Orašja. U klasteru Srebrenik broj osoba se popeo na 11. U klasteru Lukavac i dalje imamo samo jednu osobu.

Sve osobe koje se mogu dovesti u vezi sa bilo kojim postojećim klasterom, posebno ovim najvećim u TK, klasterom “Medical Institute Bayer”, i dalje se obrađuju, stavljaju u kućnu izolaciju i po potrebi testiraju.

Što se tiče zdravstvenih radnika, 110 je testirano sa jučerašnjim danom, 60 sa UKC-a i 50 iz Centra za srce. Tri osobe su pozitivne, jedno sa Klinike za dječije bolesti i dvoje sa Klinike za kožne bolesti. Kada je riječ o Centru za srce imamo 9 pozitivnih zdravstvenih radnika.

Ministrica zdravstva Dajana Čolić rekla je da osim njih, koji se zbog prirode posla svaki dan pojavljuju u medijima, postoji cijela vojska ljudi koji rade na sprječavanju širenja korona virusa. Uz uposlenike UKC-a, posebno je istakla Zavod za mikrobiologiju UKC Tuzla na čelu sa dr. Nijazom Tihićem koji je, kako je naglasila, svjetli primjer ponašanja zdravstvenog radnika. Imaju četiri tima od po 3 osobe koji rade u smjenama od po 12 sati. Za sada imaju dovoljno uposlenih, a po potrebi se u ovakvim situacijama može neko angažovati na 120 dana ali im nedostaje neke opreme, što će u saradnji sa Vladom TK nastojati rješiti da bi se testiranja još brže realizovala.

S.M.

Izvor: (tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *