• sub. dec 5th, 2020

BANKE ODLUČILE POMOĆI GRAĐANIMA, NO OSTAJE JEDAN VEĆI PROBLEM – FINA Ljudi ostaju na ulici, a ovrhe se i dalje provode

ByWorld Inat

apr 10, 2020

Kao provedbeno tijelo u ovršnom postupku na novčanim sredstvima, Fina je u obvezi do daljnjega provoditi ovrhu na novčanim sredstvima u skladu s postojećim propisima, osim ukoliko vjerovnik sam ne zatraži obustavu naplate

Premda je u Istarskoj županiji tek 80-ak oboljelih od koronavirusa, u zadnjih nekoliko tjedana tisuće naših građana se doslovno bori za goli život. Mnogima od njih poslodavci su, zbog aktualne zabrane rada ili smanjenog obima posla, raskinuli ugovore na određeno i poslali ih kući, drugima su značajno smanjili plaće, a treći s neizvjesnošću prate hoće li ove godine uopće moći odraditi svoje sezonske spolove. Općine, gradovi i ministarstva iz dana u dan razmatraju situaciju i donose određene mjere kojima prvenstveno žele pomoći svojim gospodarstvenicima da lakše prebrode ovu krizu, no malo tko se bavi problematikom “običnih” građana. Jedino su se banke pohvalile uvođenjem privremenih mjera kojima su izašle u susret građanima, a najviše od svih odjeknula je vijest o mogućnosti višemjesečnog moratorija na plaćanje kredita građana, ali i na ovrhe za razna dugovanja. Prerano smo se poveselili, jer smo zaboravili da u Hrvatskoj postoji institucija iznad svih novčarskih institucija, institucija kakva ne postoji nigdje u svijetu – FINA.

Ovršili im 700 kn uskrsnice

– Danas sam bila u banci dignut plaću od muža. I naravno, ovrha je išla. Baš je sada dobio 700 kuna uskrsnicu i toga nema, a ja sam ostala bez posla i to nam je, s dvoje male djece, itekakva pomoć. Pitala sam u banci da mi objasne kako je to moguće kad su rekli da će stopirati ovrhe, pa mi je rekla da banke kao banke ne pokreću ovrhe za kredite, pogotovo za one koji su ostali bez posla, ali HT, na primjer, i dalje šalje ovrhe, i da su tu oni nemoćni, rekla nam je jedna Puljanka.

Drugoj je pak na kućnu adresu nedavno stigla obavijest od FINE da su joj skinuli s računa dio sredstava temeljem ovrhe po kreditu koji trenutno ne može plaćati zbog drastičnog smanjenja plaće. U ovom slučaju objašnjenje je bilo da je banka taj zahtjev FINI uputila prije nego su nastupile sve ove izvanredne mjere. Treća nam se požalila kako joj je upravo prije tjedan dana blokiran račun.

– Čestitku od Fine sam dobila 31.03. da bi mi se već 2.04. račun ispraznio i sad je blokiran. Da stvar bude bolja, za ovo za što su mi sad sjeli na račun sam bila na sudu prije 10 godina i znači, 10 godina su mi kamate nabijali da bi tek sad “sjeli” na račun… Ne moram vam objašnjavati kakav je to užas, upravo sad, u ovom trenutku, kad ne znamo ni kolika će nam biti plaća za ožujak, požalila se još jedna mlada majka.

Zašto FINA u ovim trenucima nije stopirala ovrhe po računima građana, ako su već banke to odlučile napraviti? I planira li FINA uopće na neko vrijeme zaustaviti prisilne naplate prema građanima? Čini se da ne. FINA je odlučila biti poslovno distancirana i nastaviti obavljati redovno svoje djelatnosti.

– Što se ovrha na novčanim sredstvima građana tiče, radi se o postupku koji je strogo definiran Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima te je Fina dužna postupiti po svakoj ovršnoj ispravi koja je dostavljena sukladno zakonu. Kako se radi o kogentnim zakonskim odredbama (prisilno pravo; pravna pravila koja imaju prisilan značaj, tj. obvezuju pravne subjekte da ih se bezuvjetno pridržavaju, op.a.), Fina ne može jednostrano odlučiti da neće poduzimati radnje propisane zakonom, jer bi to povuklo za sobom propisane prekršajne sankcije, te bi eventualnu štetu nastalu takvim protuzakonitim postupanjem Fina bila dužna nadoknaditi i vjerovniku i dužniku. Kako se zakonske odredbe ne mogu umanjiti ili staviti van snage aktom koji je na snazi ispod zakona, do same izmjene zakona Fina je i dalje dužna postupati na način kako zakon propisuje. Dakle, ni Ministarstvo financija ne može izmijeniti odredbe zakona svojom odlukom. Također, ako se izmjene odredbe zakona i dođe bilo do odgode ili kakvog drugog oblika prestanka provedbe ovrhe, Fina će postupiti kako je propisano, poručuju iz Fine.

Samo provedbeno tijelo

Fina nadalje objašnjava da je ona samo provedbeno tijelo u provedbi ovrhe te nije nadležna donositi odluke o tome što treba poduzeti, ali će nadležnim tijelima, uključujući i Ministarstvu financija koje aktivno prati trenutno stanje i predlaže mjere, pružiti odgovarajuću podršku, bilo kroz dostavu podataka i izvješća koji su potrebni za donošenje odluka, bilo kroz tehničku podršku u smislu implementacije bilo koje mjere za koju se odluči primijeniti kroz izmjenu zakona.

Pred pulskom je Finom zadnjih 15-ak dana gotovo svakodnevno ogroman red građana koji manje-više strpljivo čekaju da dođu na red i riješe svoje obaveze ili razriješe nedoumice koje imaju, pa i ove vezane uz blokade računa i ovrhe. Svjesni toga, iz Fine napominju da su u proteklim tjednima svojim korisnicima osigurali nekoliko novih usluga na daljinu, imajući u vidu preporuke nadležnih tijela o održavanju socijalne distance, te kako bi izbjegli potencijalni rizik za zdravlje svojih korisnika i zaposlenika. Tako su, primjerice, putem sustava e-Građani omogućili građanima da u svakom trenutku mogu pribaviti Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje, koji se može naći na Internet adresi https://eblokade.fina.hr/BlokPnop-Eblokade.

– Omogućili smo građanima i predaju obrazaca Obavijesti iz čl.212. Ovršnog zakona, odnosno obrasca za otvaranje zaštićenih računa putem e-maila koji se može naći na stranicama Fine pod rubrikom «otvaranje i zatvaranje zaštićenog računa», a ovih dana ćemo omogućiti i podnošenje zahtjeva za opoziv osnove za plaćanje preko online-servisa za predaju dokumentacije, kako bismo omogućili vjerovnicima da jednostavnije povuku osnovu za plaćanje s naplate, u predmetima u kojima vjerovnik može sam opozvati ovrhu. S obzirom na sve navedeno, kao provedbeno tijelo u ovršnom postupku na novčanim sredstvima, Fina je u obvezi do daljnjega provoditi ovrhu na novčanim sredstvima u skladu s postojećim propisima, osim ukoliko vjerovnik sam ne zatraži obustavu naplate. Željeli bismo naglasiti građanima da smo također uključeni i u potporu izvršenju mjera koje je donijela Vlada RH te smo uspostavili jedinstveni online portal “MJERE” u svrhu inicijalne prijave gospodarskih subjekata za mjere Vlade RH, kažu iz Fine.

No, građane najviše od svega zanima koje sve uplate na računima građana Fina i druge institucije mogu ovršiti, a što ne, pa se često tako pitaju spadaju li i uskrsnice i božićnice u davanja koja ne bi smjela biti ovršena. Iz Fine objašnjavaju da ukoliko se ovršenicima uplaćuju primanja i naknade koje su izuzete od ovrhe, ovršenik je o tome dužan obavijestiti Finu. Uslijed novonastalih okolnosti, od 25. ožujka 2020. godine ovršenicima je, radi ostvarivanja zakonskog prava na zaštitu novčanih sredstava izuzetih od ovrhe i otvaranja zaštićenog računa, omogućeno da obrazac obavijesti o primanjima i naknadama izuzetima od ovrhe u Finu dostave i elektroničkim putem, odnosno putem e-maila. Da bi se izbjeglo moguću ovrhu, uplatititelji koji ovršeniku uplaćuju primanja koja su izuzeta od ovrhe dužni su uplatu izvršiti na poseban račun otvoren za tu namjenu.

– Ukoliko se nekome alimentacija, na primjer, ne uplaćuje na poseban račun, pa se ovrha ipak provodi na tim sredstvima, svakako predlažemo da se ti ovršenici obrate Fini na adresu elektroničke pošte prisilna.naplata@fina.hr, radi provjere postupanja u konkretnim slučajevima. Primanja po osnovi Uskrsnice ili Božićnice prema propisima nisu izuzeta od ovrhe te se mogu ovršiti u skladu s pravilima o ograničenju ovrhe iz Ovršnog zakona, objašnjavaju iz Fine.

Izvor:www.glasistre.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *