• pet. dec 4th, 2020

Promijenjeno pravilo o igranju rukom

ByWorld Inat

apr 10, 2020 ,

Međunarodni odbor nogometnih saveza objavio je nova pravila nogometne igre koja će stupiti na snagu sljedeće sezone. Najveća promjena je kod igranja rukom napadača.

“Nenamjerna igra rukom napadača sankcionirat će se samo ako je taj potez odmah doveo do postizanja pogotka ili dovede suigrača u izravnu priliku za postizanje pogotka. U svim ostalim situacijama se to neće suditi”, navedeno je u priopćenju IFAB-a i poručeno sucima da ruka prestaje tamo gdje počinje pazuh.

VAR kakav je u Engleskoj je nedopustiv

Poručeno je i kako je nedopustivo da se glavni suci ništa ne pitaju oko VAR situacija. Takvo je pravilo u Engleskoj gdje o spornim situacijama odlučuju samo suci iz VAR sobe.

“Sudac iz VAR sobe može samo sugerirati odluku sucu, ali sudac donosi konačnu odluku i on treba pregledati snimku uz teren ako je u pitanju sporna situacija.”

Vjerojatno će se prihvatiti Wengerova ideja o zaleđu

Razmatrala se i promjena pravila o zaleđu.

“Osnovna filozofija zaleđa je želja da se potakne napadački nogomet i postizanje golova. Pravilo o zaleđu treba analizirati i potencijalno predložiti promjenu ovog pravila”, poruka je IFAB-a.

To znači da će se vjerojatno prihvatiti ideja Arsenea Wengera, šefa Fifinog globalnog razvoja. Wenger želi ukinuti to pravilo jer se golovi poništavaju zbog milimetarskog zaleđa. Njegova ideja je da se zaleđe neće dosuditi ako je samo jedan dio tijela kojim se može zabiti gol u ravnini s predzadnjim igračem, neovisno o tome ako su ostali dijelovi tijela napadača ispred. Igrač će biti u zaleđu tek kad je cijelo njegovo tijelo ispred predzadnjeg igrača momčadi koja se brani. Time Wenger želi osigurati prednost napadačima i napadačkom nogometu.

Izvor:(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Guliver Image/Getty Images)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *