• ned. nov 29th, 2020

Video/Obrtnici otvaraju radnje u TK: Neće biti kao prije, ali bit će nešto…

U Tuzlanskom kantonu ima više od 12.000 obrta, a većini je rad zabranjen od polovine marta. Od danas će početi sa radom veliki broj frizera, krojača, zlatara, obućara, te prodavnica ako se ne nalaze u tržnim centrima. Safet Kamar, poznati tuzlanski obućar, radnju je zatvorio polovinom marta. Kaže da je mjesec i po zabrane rada negativno uticao i na njega i na sve ostale obrtnike. Raduje se otvaranju vrata svoje radnje.

“Da život ponovo počne. Neće biti kao prije, ali bit će nešto. Naviknut ćemo malo-pomalo i da se situacija smiri, pa ćemo se vratiti na život koji smo imali prije nesreće”, kaže nam Kamar. Safet je uplatio doprinose za mart u punom iznosu iako je radio samo pola mjeseca, a za april očekuje pomoć države.
“Sve sam se nadao i nadam se i sad da će država, Federacija ili Kanton pomoći, jer mi samostalni zanati zaradimo minimalno da možemo preživjeti”, ističe.
Ekonomisti smatraju da je privredi u ovom trenutku pomoć najpotrebnija.

“Obrtnici Tuzle, ali i druga mikro i mala preduzeća trebaju interventna sredstva, trebaju podršku. Tu mislim na sve one subjekte kojima je rad zabranjen u ovim okolnostima, dakle, njima se treba pomoći u prvom redu, barem iz gradskih budžeta”, govori ekonomista Admir Čavalić.
Većina obrta danas će početi sa radom uz obavezne mjere zaštite.

“Postoji procjena da će već polovinom mjeseca biti dozvoljen rad kafića, bašta. Da li će to podrazumijevati da smanje broj ljudi za stolovima, sačekat ćemo naredbe federalnog Kriznog štaba”, ističe Mustafa Šakić, šef Štaba TK-a.

TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Vahidin Mujagić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *