• pet. dec 4th, 2020

OVO NIJE DOBRA VIJEST Znanstvenici otkrili novi soj koronavirusa! OPASNIJI JE OD “ORIGINALA”

Znanstvenici su identificirali novi soj koronavirusa koji je postao dominantan u cijelom svijetu i čini se da je zarazniji od verzija koje su se širile u ranim danima pandemije Covida-19, pokazala je nova studija koju su predvodili znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija u američkom Los Alamosu.

Novi soj pojavio se u veljači u Europi, brzo je migrirao na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i bio je dominantan širom svijeta od sredine ožujka, objavili su znanstvenici.

Osim što se brže širi, može ljude učiniti ranjivijima na drugu infekciju, javlja Jutarnji.

Gdje god se novi soj pojavio, brzo je zarazio puno više ljudi od ranijih sojeva koji su došli iz Wuhana, a unutar nekoliko tjedana bio je jedini soj koji je prevladao u nekim zemljama, navodi se u izvješću. Dominacija novog soja nad svojim prethodnicima pokazuje da je zarazniji, navodi se u izvješću, iako još nije poznato koliko je točno zarazniji.

Italija je bila jedna od prvih zemalja koja je novi soj virus vidjela u posljednjem tjednu veljače, gotovo u isto vrijeme kada se pojavio i izvorni soj. Washington je bio među prvim američkim državama koje su bile pogođene izvornim sojem krajem veljače, ali do 15. ožujka dominirao je mutirani soj. New York je izvorni virus pogodio oko 15. ožujka, ali je za nekoliko dana mutantski soj preuzeo dominaciju. Tim znanstvenika nije izvijestio o rezultatima za Kaliforniju.

Znanstvenici velikih organizacija koje rade na cjepivu ili lijekovima rekli su za Los Angeles Times da polažu nade u početne dokaze da je virus stabilan i da vjerojatno neće mutirati na način na koji djeluje virus gripe, zahtijevajući novo cjepivo svake godine. Izvještaj iz Los Alamosa mogao bi oboriti tu pretpostavku.

Izvor: www.glasistre.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *