• sri. dec 2nd, 2020

SAD: Kina i Rusija iskorištavaju pandemiju COVID-19

SAD: Kina i Rusija iskorištavaju pandemiju COVID-19

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mark Esper izjavio je kako Kina i Rusija koriste aktuelnu pandemiju COVID-19 zarad unapređenja njihovih interesa u Evropi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na upit da li pomoć koju su Rusija i Kina poslale Italiji predstavlja sigurnosni rizik po NATO, Esper je tokom intervjua za list “La Stampa“ kazao da je svjestan da neke zemlje mogu pokušati iskoristiti pandemiju i ekonomsku krizu kako bi pokrenuli investicije u neke kritične industrijske i infrastrukturne projekte, a što bi dugoročno moglo rezultirati ugrožavanjem sigurnosti.

Američki ministar odbrane Esper dalje je kazao kako bi sve države trebale nuditi pomoć u isključivo kvalitetnoj robi i bez sumnjivih materijala.

“Tokom prošlosedmične sjednice ministara odbrane NATO-a konstatirano je da će potencijalni protivnici gotovo sigurno pokušati iskoristiti ovu situaciju za unapređenje vlastitih interesa i pokušati sijati podjele unutar Saveza i u Europi. Zajedno s našim NATO saveznicima, poduzimat ćemo smislene korake kako bi osigurali da se zdravstvena kriza ne pretvori u sigurnosnu krizu”, kazao je Esper.

Ističući kako je u više navrata pozivao vlasti Rusije i Kine da budu transparentne u jeku pandemije COVID-19, Esper je kazao da također želi savjetovati te dvije zemlje da drugim državama šalju pomoć koja je kvalitetna i bez sumnjivih niti.

Rusija i Kina su poslale pomoć u medicinskoj opremi Italiji koja je jedna od najteže pogođenih zemalja aktuelnom pandemijom.

Izvor:www.trt.net.tr/bosanski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *