• uto. dec 1st, 2020

POGLEDAJTE: Osvanuo grafit u centru Pazina. Nekome je dozlogrdilo!

ByWorld Inat

maj 7, 2020 ,

Na samom ulazu u Pazin ovih je dana na velikom plakatu kampanje protuepidemijskih mjera “ostani doma” osvanuo golemi crveni grafit koji glasi “dosta fašizma”, dok je slogan “ostani doma” prekrižen crvenom bojom.

a postoji mala, ali glasna oporba mjerama civilne zaštite i epidemiologa već dosta vremena znaju naročito oni koji prate društvene mreže pa grafit nikoga ne bi trebao začuditi. No, čudi da je nastao sada kada se većina glavnih protuepidemijskih mjera već ukinula ili se najavio hodogram njihovih ukidanja. Dođe mi da kažem grafiteru: “Kasno pališ!”. Pa čak i u kutu televizijskog ekrana više ne stoji carpenterska sugestija “ostani doma”, već je sad aktualno “ostani odgovoran”. Zapravo se većina građana sada slaže s postupnim popuštanjem (svih) mjera uz praćenje situacije i reagiranje po potrebi, kao što se i provodi.

zipa

Zamjetno je da je porast broja “antikoronaša”, negatora čitave epidemije ili važnosti protuepidemijskih mjera, proporcionalan uspješnom rezultatu i, mora se kazati, neočekivano malom broju smrtnih slučajeva u Hrvatskoj, među najmanjim u Europi, unatoč blizini Italije. Dobri rezultati nagnali su neke da misle kako su mjere bile pretjerane, pa i fašističke, kako kaže grafit, što je logička pogreška, ako se prate rezultati obrane od pandemije u okruženju i u cijelom svijetu. Takav (samo dosadašnji!) rasplet situacije nagnao je turistički sektor, ali i sve ostale koji o njemu (in)direktno ovise, da se ponadaju barem nekakvoj turističkoj sezoni koja je već bila skoro sigurno prekrižena.

Unatoč rečenom, smatram da svatko ima pravo na izražavanje mišljenja, pa i grafitom po bilbordu. “Iako se ne slažem s vašim mišljenjem, branio bih do smrti vaše pravo da ga iznosite”, kako glasi poznati citat slavnog francuskog prosvjetitelja iz 18. stoljeća Voltairea. Stoga vrlo upozoravajuće zvuči da su se od ovog principa u posljednje vrijeme počeli odmicati, odnosno odricati informatički giganti poput Facebooka i Youtubea izbrisavši profil i video isječke poznatog engleskog publicista Davida Ickea poznatog po brojnim teorijama urote. Otklon od principa koji jamči slobodu izražavanja svakako nije dobar već vrlo opasan put.

Izvor:www.glasistre.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *