• pon. nov 30th, 2020

Počelo suđenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu

Na sudu u okupiranom Istočnom Jerusalemu danas je počelo suđenje Benjaminu Netanyahuu koji je tako postao prvi izraelski premijer kojem se sudi dok aktivno obnaša funkciju šefa vlade te zemlje.

Netanyahu se na prvom ročištu pojavio u društvu svog advokatskog tima, a slučaj prate brojne domaće i strane medijske kuće.

U sudnicu su došli i brojni izraelski ministri i parlamentarci kako bi podržali Netanyahua, a ispred sudnice su se okupile i pristalice njegove partije Likud.

Neposredno pred početak ročišta, Netanyahu je kazao da su policajci i tužioci skovali zavjeru protiv njega te je tražio da se suđenje emitira uživo.

Početak suđenja izraelskom premijeru obilježile su i maksimalne mjere sigurnosti koje je poduzela izraelska policija koja i iz helikoptera motri na područje na kojem se nalazi sud.

S druge strane, pristalice izraelske opozicije okupile su se danas ispred Netanyahuove rezidencije u Jerusalemu i protestima traže da podnese ostavku.

Današnje ročište prvobitno je bilo planirano za 17. mart, ali je odgođeno zbog pandemije COVID-19.

Državni tužilac Izraela Avichai Mandelblit je 21. novembra prošle godine najavio tužbu protiv Netanyahua kojom se premijer Izraela tereti za tri korupcijske afere. a za to je početkom decembra tražio i potrebnu saglasnost izraelskog parlamenta (Knesset).

Netanyahu je prvog januara zatražio implementaciju imuniteta koji mu funkcijom pripada, ali zbog činjenice da nije imao većinu u parlamentu je povukao zahtjev i prije očitovanja parlamentaraca. Tužilac Mandelblit je krajem januara tužbu i formalno predao na sud.

Izvor:trt.net.tr/bosanski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *