• ned. nov 29th, 2020

Video: Tuzlaci se pridružili svjetskoj reakciji protiv brutalnog lišavanja života Afroamerikanca

Na tuzlanskom Korzu tačno u podne grupa građana organizirala je mirni protest i kleknuvši na jedno koljeno, jednu minutu, pridružila se građanima širom svijeta koji protestiraju protiv rasizma, a potaknuti brutalnim odnosom prema afroamerikancima u SAD-u, odnosno smrću Georgea Floyda.

Sa skupa je poručeno i da rasizam ima različite oblike te da je sveprisutan, iako nekada teško prepoznatljiv.

“Rasizam nije samo onaj koji se dešava u Americi, da je to bila samo kap koja je prelila čašu, da je rasizam itekako prisutan i na TK prema migrantima, prema Romima, i prema drugim grupama koje se svakodnevno isključuju iz javnog života i koji se diskriminiraju”, istaknula je za FTV Merisa Okanović, učesnica protesta.

“Kod nas rasizam nije obojeni, nije ono mrki i bijeli, nego je Bošnjak, Srbin i Hrvat i to je jedna vsrta rasizma koja funkcioniše i u parlamentu. Ludarija koja na sreću nema posljedice kakve imaju posljedice afroamerikanci u Americi. I red je da Tuzla organizuje te proteste solidarišući se sa afroamerikancima koji su tamo mora se priznati građani drugog reda. Na kraju krajeva Tuzla ima bistu Martina Luthera Kinga”, dodao je za FTV predsjednik Fondacije “Istina,
Pravda, Pomirenje” Sinan Alić.

Izvor:www.tip.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *