• čet. dec 3rd, 2020

Francuski ministar pozvao na neutralnost o Nagorno-Karabahu

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je u utorak svoju zemlju da zauzme neutralan stav o sukobu u Nagorno-Karabahu dok se nastavljaju borbe u okupiranoj regiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ugrozili bi kvalitet naših bilateralnih odnosa s Armenijom ako bismo zauzeli nebalansiran stav koji bi doveo u pitanje ulogu koju imamo u okviru grupe Minsk i utjecaj koji imamo tamo”, kazao je Le Drian za francuski list “Le Figaro”.

Istakao je kako Francuska treba održavati dobre odnose sa obje zemlje.

“Imamo dugogodišnje veze s Azerbejdžanom. Ne bismo više bili legitimni ako bismo stali na stranu jedne ili druge zemlje”, rekao je Le Drian.

Prema nekim procjenama, oko 600.000 Armena živi u Francuskoj.

Nakon što je armenska vojska 27. septembra izvela napad na azerbejdžanska naselja, azerbejdžanska vojska je pokrenula operaciju i od armenskih snaga oslobodila gradove Jabrayil i Hadrut te više od 30 sela.

Delegacije Armenije i Azerbejdžana su u Moskvi postigle dogovor o primirju koje je na snagu stupilo u subotu, 10. oktobra, u podne. Cilj humanitarnog prekida vatre je vršenje razmjene zarobljenika i tijela poginulih vojnika.

Međutim, armenska vojska je u nedjelju u raketnom napadu na civilna naselja u Ganji, drugom najvećem gradu u Azerbejdžanu, izvedenom nekoliko sati nakon prekida vatre, usmrtila deset i ranila 35 osoba.

Izvor: trt.net.tr/bosanski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *