• sri. dec 2nd, 2020

Laburisti premijerke Ardern slave veliki izborni trijumf na Novom Zelandu

ByWorld Inat

okt 18, 2020

Vladajuća Laburistička partija pobijedila je na parlamentarnim izborima na Novom Zelandu i postala prva partija nakon 24 godine koja ima većinu u parlamentu za formiranje samostalne vlade.

Laburistička partija osvojila je preko 50 posto glasova, odnosno 64 zastupnička mjesta u novozelandskom parlamentu, a analitičari tvrde da je to rezultat dobre politike koju je vlada premijerke Jacinde Ardern vodila tokom pandemije COVID-19.

“Idemo dalje“, poručila je Ardern pristalicama ispred rezidencije u Aucklandu.

Liderka Laburističke partije Ardern tako je izvojevala drugi uzastopni mandat premijerke u zemlji koja je 1893. godine postala prva zemlja u svijetu koja je ženama dala pravo glasa.

Opoziciona Nacionalna partija osvojila je 35 zastupničkih mjesta u parlamentu, što je za 21 zastupničko mjesto manje u odnosu na prethodne izbore.

Jednodomni parlament Novog Zelanda broji ukupno 120 zastupničkih mjesta i za formiranje vlade potrebna je većina od 61 zastupničkog glasa.

Veliki poraz na izborima pretrpjela je i Prva partija koja nije uspjela preći cenzus od pet posto, iako je u dosadašnjem sazivu imala devet zastupnika u parlamentu i bila važan koalicioni partner laburista.

Današnji izbori na Novom Zelandu prvobitno su raspisani za 19. septembar, ali su prolongirani zbog pandemije COVID-19.

Pravo glasa imalo je oko 3,7 miliona birača koji su direktno izabrali 72 parlamentarna zastupnika, dok će preostalih 48 zastupnika imenovati stranke sa svojih zatvorenih lista. Mandat parlamentarnog saziva traje tri godine.

Izvor: trt.net.tr/bosanski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *