• pon. jan 18th, 2021

MENSUR ALIĆ MENPROM – VITEZ MODERNOG DOBA !

Teško je pisati o ljudima koji su obilježili, bilježe i još dugo će bilježiti epohu hrabrosti,  ljudskosti, dostojanstva i humanost. Vrijeme teške krize u svijetu rađaju heroje, „Vitezove modernog doba“ koji svojim iskrenim i habrim pristupom plijene pažnju  i podršu postajući zaštnici onih od kojih su mnogi okrenuli leđa. Rijetko se koje mjesto ili grad može pohvaliti da ima Viteza modernog doba MENSURA ALIĆA kao što to može Gornja Tuzla i naš grad Tuzla.

Mladić koji je došao sa koferom u naše mjesto sa velikim ambicijama i odličnim idejama koje su mu se kroz godine i počele ostvarivati gradeći imidž „viteza“ koji se bori za pravdu pomažući najugroženije i razvijajući mjesto u kojem će zasigurno ostaviti dubok trag budućim generacijama da slijede njegov primjer uspješnog i humanog.

Njegova ljubav prema Gornjoj Tuzli nije mogla da se poredi ni sa jednim primjerom skorijeg doba osim sa onim čeličnim dobom vitezova koji su se borili za male, ali važne stvari, za ljudsko srce i dobra djela. Jedna mudra kofučijeva izreka kaže: „Dobar se čovijek nikada ne grize što drugi ne priznaju njegove zasluge, jedina mu je briga da sam ne bi preuzeo tuđe zasluge“.  Upravo je ovo skroman opis našeg Mensura – Menprom koji je svoje zasluge krio iza drugih tako još više dajući važost njegovom humanom odnosu prema svima. Udruženja i organizacije Gornje Tuzle egzisitraju zahvaljujući ovom Vitezu modernog doba koji i u ovim teškim trenucima neizmjerno pomaže istim dajući im do znanja da su iako mali veoma važni u našoj zajednici.

Dvije stvari opisuju čovijeka, strpljenje kad nema ništa i ponašanje kad ima sve, a naš Vitez to itekako dobro zna jer je kroz svoj trnovit put sve iskusio na vlastitim leđima. Njeogvu humanost i besprijekornost u pomaganju drugima znano je i daleko iza granica našeg mjesta grada Tuzle i kantona. Mnesur je pomagao svima koji su se obratili njemu ili je on sam inicirao akcije na pomoći, iako niko nije ni tražio, uvijek je bio tu u pravom trenutku kad bi vas svi izdali i okrenuli vam leđa.

Osim njegovog humanog pristupa, znamo da je njegovo političko angažovanje kroz Tuzlansku alternativu ključno za naše mjesto Gornju Tuzlu, jer bilo koji projekat koji akteri lokalne zajednic pokrenu, a Mensur podrži, ono dobija na značaju i realizaciji u rekordnom roku. Njegova političko-gladijatorska borba sa pritivnicima iz političkih “gigandskih” stranaka koje egistiraju decenijama u našem gradu je ravna borbi Davida i Golijata. Hrabros ponukana životnim iskustvom i ekonomskim idejama dala mu je prostora da mudrim potezima, iskrenošću i hrabroću uspije dugo vremena biti jedan od ključnih faktora u gradskom vijeću Tuzla.

Zasigurno to ne bi postigao prljavom kampanjom ili lažima zbog kojih mnogi vrlo brzo izgube tlo pod nogama, nego je ovaj hrabi vitez uspio ne samo opstati nego i ostvariti mnoge želje Gornjotuzlaka i njihove snove pretvoriti u javu.

Kada slučajni ili namjerni putnik navrati u Gornju Tuzlu sjedne u naš Šeher da popije kahvu i u razgovoru sa mještanima spomene „ Da vi imate ovdje Mensura“ susretne se sa dobronaklonim i prkosnim pogledima uz odgovor „ Imamo hvala Bogu !“. Dovoljno jasan i konkretan odogovor Gornjotuzlaka koji govori o kakvom se zaista čovijeku radi i bez premca ne nosi džaba epitet VITEZA MODERNOG DOBA.

On danas kaže NI LIJEVO, NI DESNO SAMO NAPRIJED !!

NaprIjed u budućnost koja nam je sigirna dok je ljudi poput našeg viteza MENSURA ALIĆA

MENSUR ALIĆ VITEZ MODRNOG DOBA , VELIKIH VIZIJA I ISKRENOG POGLEDA NA BUDUĆNOST NAŠEG MJESTA !

InatWorld

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *