• sri. nov 25th, 2020

Ujedinjeni u akciji ˝ Let´ s Do It Tuzla˝: Posađeno 77 raznih vrsta sadnica drveća

ByWorld Inat

okt 31, 2020
Bez obzira na pandemiju virusa COVID 19 uz poštivanje epidemioloških mjera, održana je osma volonterska akcija sadnje drveća “Let´s Do It Tuzla” milion sadnica za 1 dan.

Tuzlarije

Ovaj projekat je započeo na području Grada Tuzla 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija i sadnje drveća učestvovalo 8.320 volontera, koji su očistili oko 320 tona otpada i zasadili skoro 6.600 sadnica raznih vrsta drveća.

Tuzlarije

Na ovogodišnjoj akciji sadnje drveća, učešće su uzeli učenici tuzlanskih osnovnih i srednjih škola koji su zajedno sa članovima “Let´s Do It Tuzla tima posadali 77 sadnica raznih vrsta drveća. Ove godine obuhvaćen je pojas uz rijeku Jalu u naselju Slavinovići Luke (kod bivšeg Intereksa), dvorišta osnovnih škola “Mramor” i “Solina”, kao i dvorište Gimnazije “Meša Selimović” u Tuzli. U implementaciji akcije tehničku podršku pružičo je i JKP “Komunalac” Tuzla.

Tuzlarije

– Nakon realizacije jedanaest terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada u Gradu Tuzli u prethodnom mjesecu smo nastavili sa impementacijom naših ostalih aktivnosti sadnje, a sve u cilju poboljšanja uvjeta življenja u našoj zajednici. Istrajnu smo da damo svoj doprinos u svrhu rješavanja ogromnog problema aerozagađenja, s kojim se Tuzla vodi veliku bitku već duži niz godina, realizovali smo i naše terenske aktivnosti, sadnje. Svaka inicijativa u cilju potpunog ili djelimičnog rješavanja ovog problema posebno ukoliko je pokrenuta od strane mladih ljudi ima ogroman značaj, izjavio je Adnan Mujanović, izvršni koordinator projekta “Let´s Do It Tuzla”

Tuzlarije

Pored pomenutih akcija u Gradu Tuzla, terenske akcije sadnje drveća realizovanje su u još dvanaest gradova širom BiH uz partnerstvo sa EU Info Centrom i Delegacijom Evropske unije u BiHk koji su obezbijedili sadnice i sav dodatni materijal za uspješnu imlementaciju akcija.

Očuvanje zelenih površina, zaštite životne sredine i unapređenje lokalne zajednice sa fokusom na volonterske aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta “Let´s Do It” u našoj zemlji pomogli su Kompanija Eko život, NLB Banka d.d. Sarajevo, Fabrika Cementa Lukavac, Misija OSCE-a u BiH, Garašević d.o.o., Rudarski institut Tuzla, Vitinka i druge društveno odgovorne kompanije i institucije koje pružaju podršku u realizaciji projekata i zaslužni su za sprovođenje ove akcije.

Tuzlarije

Mladi iz Let´s Do It Tuzla sa svojim aktivnostima ne staju, već 30.10. 2020. najavljuju i drugu terensku akciju sadnje drveća, koja će biti provedena u organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice u sklopu kampanje “Drvo za Angelinu”-Drvo za prijatelja, pod sloganom “Ujedinjeni u akciji- Mijenjaj stanje”.

D.R.

Izvor:(tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *