• pet. dec 4th, 2020

Amerikanci danas biraju predsjednika: Prvi glasali mještani dva gradića u New Hampshireu

ByWorld Inat

nov 3, 2020

Građani dva mala mjesta u New Hampshireu prvi su izašli na birališta i glasali na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani u SAD-u danas na predsjedničkim izborima biraju između aktuelnog predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trumpa i njegovog rivala iz reda demokrata Josepha Bidena.

Koristeći mjere borbe protiv pandemije COVID-19, na izborima je unaprijed glasalo više od 95 miliona Amerikanaca, od kojih više od 60 miliona putem pošte.

Savezne države su postavile različite rokove za slanje popunjenih glasačkih listića, što bi, u slučaju neizvjesne trke, moglo da dovede do toga da pobjednik ne bude poznat u izbornoj noći.

Na birališta su odmah iza ponoći tradicionalno prvi izašli birači malih mjesta u New Hampshireu i to u Dixville Notchu na američko-kanadskoj granici i 20-ak kilometara južno u Millsfieldu.

U Dixville Notchu je svih pet glasova osvojio bivši američki potpredsjednik Biden, dok je u Millsfieldu s omjerom 16:5 pobijedio Trump.

Malo mjesto na američko-kanadskoj granici obilježava šest decenija tradicije otvaranja predsjedničke utrke u SAD-u, ali očekivana zakuska i navala medijskih ekipa se nije dogodila zbog pandemije.

Šef administracije u Dixville Notchu Tom Tillotson kazao je da su mještani ushićeni zbog 60-godišnje tradicije, ali da to, na žalost, ne mogu adekvatno proslaviti.

Izborni sistem SAD-a je specifičan i poprilično kompliciran, pošto ne pobeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji dobije najmanje 270 od 538 takozvanih elektora.

Glasači se ne opredjeljuju direktno za Trumpa (74) ili Bidena (77), već biraju elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Taj završni izborni čin je puka formalnost pa se pobjednik izbora zna netom poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podijele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Prema posljednjima anketama, prednost na današnjim izborima ima Biden, ali ishod izbora ovisit će o rezultatima u 13 “neodlučnih” saveznih država, odnosno u Teksasu (38 elektora), Floridi (29), Pensilvaniji (20), Ohaju (18), Georgiji (16), Michigenu (16), Sjevernoj Karolini (15), Arizoni (11), Wiskonsinu (10), Minnesoti (10), Nevadi (6), Iowi (6) i New Hampshireu (4).

S posebnom pažnjom će se čekati rezultata na Floridi, koja je tradicionalno poprište neizvjesne utrke, a analitičari tvrde da bi Bidenova izborna pobjeda bila veoma izvjesna ako osvoji elektore s Floride.

Izvor: trt.net.tr/bosanski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *