• sri. dec 2nd, 2020

Joe Biden je novi američki predsjednik

ByWorld Inat

nov 7, 2020 , ,

Foto: EPA/JIM LO SCALZO
Demokratski kandidat Joe Biden pobijedio je u saveznoj državi Pennsylvaniji, osvojivši time 270 elektorskih glasova, koliko mu je bilo potrebno za ulazak u Bijelu kuću kao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Na putu do pobjede nad republikanskim kandidatom i predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, Biden je također pobijedio u saveznim državama Arizona, Wisconsin i Michigan, gdje je Trump odnio pobjede 2016. godine.

Sedamdesetsedmogodišnji Biden rođen je u Scrantonu, u Pennsylvaniji, i potiče iz radničke klase nasuprot imućnom Trumpu.

Biden je do pobjede došao tri dana nakon održanih predsjedničkih izbora u SAD-u, na koje je izašao, kako tvrde upućeni, rekordan broj birača, a veliki broj glasova je stigao putem pošte, što je usporilo proces brojanja.

Izgubivši na ovim izborima, Trump je postao prvi predsjednik koji nije reizabran još od republikanca Georgea H. W. Busha 1992. godine.

Biden: Ostavimo bijes iza sebe, vrijeme je da se ujedinimo kao nacija

U prvoj izjavi nakon što je postao novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden poručio je da je vrijeme da se Amerika “ujedini” i “izliječi”.

“Nakon što je kampanja završila, vrijeme je da ostavimo iza sebe bijes i oštru retoriku i da se ujedinimo kao nacija”, rekao je Biden.

“Mi smo Sjedinjene Američke Države”, napisao je, i dodao: “I ne postoji to što mi ne možemo, ukoliko to radimo zajedno.”

U prvom obraćanju javnosti nije spomenuo svog oponenta, predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji nije priznao rezultat utrke.

Ko je Joe Biden, novoizabrani predsjednik SAD-a

Kandidat Demokratske partije Joe Biden pobjednik je predsjedničkih izbora i u Bijelu kuću će useliti kao najstariji šef Sjedinjenih Američkih Država u historiji.

Iskusni političar Joseph Robinette Biden Junior je rođen 20. novembra 1942. godine u Scrantonu, u Pensilvaniji, a u bogatoj političkoj karijeri je u šest navrata bio senator iz savezne države Delawere. U gornji dom Kongresa prvi put je ušao 1972. godine.

Obnašao je i funkciju potpredsjednika SAD-a i to u toku dvostrukog predsjedničkog mandata Baracka Obame.

Tokom predizborne kampanje je ukazivao na svoje prijateljstvo s Obamom i poštovanje prema njegovoj ostavštini za koju tvrdi da može biti faktor ujedinjavanja Amerikanaca.

Biden je oštri kritičar politike sadašnjeg predsjednika SAD-a Trumpa, a političko iskustvo i jačanje zdravstva predstavlja svojim glavnim adutima.

Tokom višedecenijske senatorske karijere Biden je glasno branio dvostranačje na američkoj političkoj sceni i bio otvoren za saradnju sa republikanskim oponentima.

Život novoizabranog američkog predsjednika obilježile su i velike porodične tragedije. Prvu suprugu Neili Hunter Biden i tek rođenu kćerku je izgubio u saobraćajnoj nesreći iz 1972. godine i to neposredno prije njegovog prvog izbora za senatora. Sin Beau Biden je umro 2015. godine od posljedica karcinoma na mozgu.

Biden od 1977. godine živi u braku s Jill Jacobs Biden s kojom ima kćerku Ashley Biden. Ima i troje djece iz prvog braka, Naomi Christina, Robert Hunter i Joseph Robinette „Beauu“ III.

Novi američki predsjednik je strastveni zaljubljenik u automobile, a sladoled mu je omiljena poslastica. Kao dječak je imao problema s mucanjem.

Biden ima evropske korijene jer mu je otac englesko-francusko-irskog porijekla, a majka mu je Irkinja. Nakon Johna Fitzgeralda Kennedyja, Biden je drugi katolik na čelu SAD-a.

Joe Biden je tokom kampanje govorio i o njegovoj ulozi u zaustavljanju ratova na Zapadnom Balkanu, tvrdeći kako je 1993. godine Slobodanu Miloševiću rekao u lice da misli da je “prokleti ratni zločinac“.

Bio je inicijator rezolucije u američkom Senatu kojom je administraciji Billa Clintona odobreno pokretanje 78-dnevnih zračnih udara na strateške ciljeve u Srbiji.

Izvor: tuzlarije.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *