• ned. nov 29th, 2020

Fondacija tuzlanske zajednice Javni poziv za podršku građanskim projektima i inicijativama

Fondacija tuzlanske zajednice ove godine po prvi puta objavljuje javni poziv za Fond volim svoj grad, koji je podrška građanskim inicijativama.

Sve formalne ili neformalne grupe i javne institucije ukoliko imaju ideju kako unaprijediti uslove života u svojim zajednicama mogu aplicirati na Fond.

Vrijednost podrške po projektu iznosi do 3000 KM, a poziv je otvoren do 6.12.2020. godine.

TEKST POZIVA

Javni poziv za podršku građanskim projektima i inicijativama

FOND VOLIM SVOJ GRAD

Fondacija tuzlanske zajednice poziva građane, udruženja i institucije sa područja Tuzlanskog kantona da se uključe u razvoj svoje lokalne zajednice i da malim projektima za dobrobit svih, pokažu koliko vole mjesto u kojem žive!

Fond “VOLIM SVOJ GRAD” je nova inicijativa Fondacije tuzlanske zajednice, u okviru Programa razvoja zajednice, koja se implementira na području cijelog Tuzlanskog kantona kako bi se podsticao građanski aktivizam i podržale inicijative i projekti koji će doprinijeti poboljšanju uslova življenja u našim lokalnim zajednicama.

Građani, udruženja i institucije sa područja Tuzlanskog kantona, koji imaju ideju kako da riješe ključne probleme u svojoj lokalnoj zajednici i koji žele da naprave pozitivne promjene u svom okruženju kroz građansku inicijativu, saradnju između javnog, poslovnog i neprofitnog sektora, mogu se javiti na ovaj poziv.

CILJEVI POZIVA

Povećati učešće građana u razvoju zajednice na području svih gradova Tuzlanskog kantona;
Unaprijediti uslove življenja u lokalnim zajednicama u TK;
Ojačati civilni sektor i kapacitete lidera u civilnom sektoru u TK;
Uspostaviti međusektorska partnerstva i promovisati važnu ulogu civilnog sektora i građanskih inicijativa u razvoju zajednice.
KO MOŽE APLICIRATI?

nezavisne organizacije i udruženja sa područja Tuzlanskog kantona;
nezavisne javne institucije sa područja Tuzlanskog kantona (biblioteke, obdaništa, škole, formalno registrovane mjesne zajednice, itd);
neformalne grupe građana od najmanje 3 punoljetna člana sa područja Tuzlanskog kantona.
ROK ZA PRIJAVU

Poziv za prijem aplikacija otvoren je od 03. novembra do 06. decembra 2020. godine.

ŠTA PODRŽAVAMO?

Inovativne projekte iz različitih oblasti života koji odgovaraju na potrebe lokalne zajednice i kojim se direktno unapređuju uslovi življenja u Tuzlanskom kantonu.
Vrijednost podrške po jednom projektu može biti u rasponu od 500,00 KM do 3.000,00 KM;
Podržavamo projekte koji traju od 1 mjesec do maksimalno 1 godinu.
Projekti treba da budu zasnovani na volonterskom angažmanu aplikanata i promociji međusektoralne saradnje;
Projekti trebaju biti usmjereni na rješavanje konkretnog i prioritetnog problema u lokalnoj zajednici ili zadovoljenje određene potrebe u zajednici;
(više u Kriterijima Fonda “VOLIM SVOJ GRAD”).

PRIORITETNE OBLASTI

U ovom javnom pozivu, shodno rezultatima istraživanja Vitalni znaci 2019., tražimo od aplikanata da predloženi projekti budu usklađeni sa prioritetnim potrebama lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu, te izazovima na globalnom nivou definisanim UN Globalnim ciljevima održivog razvoja.

Prednost će se dati inovativnim međusektoralnim partnerstvima za održive gradove i zajednice, te projektima koji će unaprijediti slijedeće oblasti življenja:

OČUVANJE PRIRODE I BRIGA O OKOLIŠU, ZDRAVLJU I KLIMI
OSIGURANJE PRILIKA ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE I NEFORMALNO OBRAZOVANJE
SMANJENJE NEJEDNAKOSTI I BOLJI POLOŽAJ RANJIVIH I MARGINALIZIRANIH GRUPA
U prilogu su Kriteriji Fonda “VOLIM SVOJ GRAD” u kojima su detaljnije naznačene informacije o pozivu i širokom spektru ideja koje možemo podržati.

KAKO APLICIRATI?

Aplicirati možete isključivo putem platforme za online apliciranje koja se nalazi na desnoj margini u odjeljenju APLICIRAJ ONLINE.

Nakon što online aplikacija bude prihvaćena aplikant će dobiti potvrdu o prijemu na mail. Nakon uvida u projektnu aplikaciju od strane grant tima, aplikant će putem e-maila dobiti potvrdu prijema (pdf dokument ispunjene aplikacije), koji ste dužni u roku od 7 dana dostaviti, potpisan i ovjeren u dva štampana primjerka, na adresu Fondacije: Pozorišna 13, 75000-Tuzla (lično ili poštom).

Ukoliko vam je potrebna podrška pri ispunjavanju online aplikacije možete se obratiti direktno u kancelariju Fondacije tuzlanske zajednice ili na broj telefona 035 362-830/831.

Prilikom apliciranja savjetujemo vam da se OBAVEZNO koristite Uputama za popunjavanje online aplikacije i Kriterijima Fonda “VOLIM SVOJ GRAD”.

Izvor: (tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *