• sri. dec 2nd, 2020

Udruzenje Inat

 • Home
 • Udruzenje Inat

UDRUŽENJE GRAĐANA INAT GORNJA TUZLA

Udruženje upisano u registar udruženja Tuzlanskog kantona, u knjigu I, podr rednim brojem 151/14, dana 2.6.2014. godine

Najznačajniji ciljevi udruženja Inat su;

 1. Uspostavljanje web radia i portala radi porezentovanja aktivnosti udruženja, kao i blagovremenog obavještavanja zainteresovane javnosti o dešavanjima vezanim za ciljeve i zadatke udruženja,
 2. Aktivno učešće u projektima zaštite čovijekove okoline, razvoja ekološke svijesti i kulture,
 3. Saradnja sa obrazovnim, zdravstvstvenim i humanitarnim organizacijama i ustanovama,
 4. Aktivna saradnja sa svim domaćim i međunarodnim nevladinim organizacijama i ustanovama,
 5. Podržavanje ostvarivanja privredne, naučne obrazovane, kulturne, sportske saradnje u svijetu sa sličnim udruženjima,
 6. Sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima,
 7. Organizovanje sportskih takmičenja i kulturnih manifestacija,
 8. Podrška proizvodnje zdrave hrane, očuvanje tradicionalnih zanata i običaja
 9. Obrazovanej građana putem raznih seminara, kurseva i predavanja u cilju edukacije lokalnog stanovništva,
 10. Afirmacija volonterskog stvaralaštva,
 11. Uređivanje i distribucija biltena iz domena djelatnosti udruženja u cilju promovisanja istog….

Drugi o nama:

Članovi Udruženja građana Inat i Radija Inat  realizovali su još jednu u nizu svojih radnih akcija na uljepšavanju Gornje Tuzle i Društvenog doma.

„ Akcija je bila planirana u petak ali zbog kiše smo odgodili za ponedeljak i evo danas nas poslužilo vrijeme i uradili smo što smo planirali „ Želim da ovom prilikom posebno istaknem veliko zalaganje i trud članova UG Inat G.Tuzla Samira Spahića, Anise Osmanović, Nermine Mušanović, Jasmine Mušanović, Kenana Kaletovića i Hene Čorbić , koji su po ko zna koji puta svojim prisustvom dokazali želju da se koliko toliko očuva i uljepša Društveni dom i njegova okolina“ – rekao je predsjednik UG Inat Haris Alajbegović.

„ Danas smo ofarbali zid ispred Doma, rukohvat i željezne stubove, ponovno smo prekopali i presadili cvijeće koje je oštećeno u betonskim ulaznim i gumenim žandinjerama, očistili travu i korov oko čempresa i promijenili humus“ – dodala je članica UG Inat Anisa Osmanović.

Ovo je već 5 radna akcija u par mjeseci članova UG Inat na sređuvanju prilaza domu, očuvanju ekološke sredine i uljepšavanju samog mjesta Gornje Tuzle.

„ Želimo da nam svima bude ljepše, da se lijepo osjećamo u našem mjestu i da nam to bude smjernica za budući rad i ne samo nama nego i svim udruženjima i organizacijama koje djeluju na području Gornje Tuzle. Ne stidimo se onoga što radimo i ponosni smo na ono što možemo odraditi „ –rekla nam je članica UG Inat Nermina Mušanović.

Slične radne akcije u Gornjoj Tuzli rade i članovi FK Mladost, tačnije naš Mevludin Ajdaslić Meka na stadionu Kalinovac, kao i MK Motorhead G.Tuzla pred motorijadu, ali nam itekako treba jedinstva i mnogo zajedničkih akcija, jer pojedinačno vrlo malo možemo odraditi, zajedničkim snagama mnogo više.

Veliku pomoć u materijal za ovu radnu akciju dali su Fadil Zenuni i Mehmed Mehičić, kao i naši stalni prijatelji udruženja Duda Salkanović, Jusuf Bašić, Edis Nukić i Almir Hajdarević koji su članove UG Inat obradovali hranom i sokovima. UG Inat im se na tome najiskrenije zahvaljuje.

www.aktuelno.ba

Drugi o nama:

18.05.2015. u 21:51 Broj citanja: 760
Gornja Tuzla
Članovi UG ˝Inat˝ uljepšali okolinu Društvenog doma

Članovi Udruženja građana “Inat” i radija Inat iz Gornje Tuzle danas su realizovali još jednu u nizu radnih akcija na uljepšavanju Gornje Tuzle i Društvenog doma.

Tuzlarije
“Akcija je bila planirana u petak ali zbog kiše smo odgodili za ponedjeljak i evo danas nas poslužilo vrijeme i uradili smo što smo planirali. Želim da ovom prilikom posebno istaknem veliko zalaganje i trud članova UG Inat G.Tuzla Samira Spahića, Anise Osmanović, Nermine Mušanović, Jasmine Mušanović, Kenana Kaletovića i Hene Čorbić, koji su po ko zna koji puta svojim prisustvom dokazali želju da se koliko toliko očuva i uljepša Društveni dom i njegova okolina” – rekao je predsjednik UG “Inat” Haris Alajbegović.

“Danas smo ofarbali zid ispred Doma, rukohvat i željezne stubove, ponovno smo prekopali i presadili cvijeće koje je oštećeno u betonskim ulaznim i gumenim žardinjerama, očistili travu i korov oko čempresa i promijenili humus” – dodala je članica UG “Inat” Anisa Osmanović.

Ovo je već peta radna akcija članova UG “Inat” na sređivanju prilaza Domu, očuvanju ekološke sredine i uljepšavanju samog mjesta Gornje Tuzle.

Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
“Želimo da nam svima bude ljepše, da se lijepo osjećamo u našem mjestu i da nam to bude smjernica za budući rad i ne samo nama nego i svim udruženjima i organizacijama koje djeluju na području Gornje Tuzle. Ne stidimo se onoga što radimo i ponosni smo na ono što možemo odraditi ” –rekla nam je članica UG Inat Nermina Mušanović.

Slične radne akcije u Gornjoj Tuzli rade i članovi FK Mladost, tačnije naš Mevludin Ajdaslić Meka na stadionu Kalinovac, kao i MK Motorhead G.Tuzla pred motorijadu, ali nam itekako treba jedinstva i mnogo zajedničkih akcija, jer pojedinačno vrlo malo možemo odraditi, zajedničkim snagama mnogo više.

Veliku pomoć u materijal za ovu radnu akciju dali su Fadil Zenuni i Mehmed Mehičić, kao i naši stalni prijatelji udruženja Duda Salkanović, Jusuf Bašić, Edis Nukić i Almir Hajdarević koji su članove UG Inat obradovali hranom i sokovima. UG Inat im se na tome najiskrenije zahvaljuje.

(tuzlarije.net – Radio Inat)

Drugi o nama;

Promocija knjige: Protokol Gornje Tuzlanske nahije 1873 – 1876. godine

Radio Inat Bih Gornja Tuzla i Centar za napredne studije iz Sarajeva večeras u Domu kulture u Gornjoj Tuzli upriličit će promociju knjige „Protokol Gornje Tuzlanske nahije 1873 – 1876 godine“ profesora dr. Omera Nakičevića. Promotori knjige su prof. dr. Sead ef. Seljubac, prof. dr. Izet Šabotić, te prof. dr. Vedad Spahić. Sadržaj dokumenata je različit, ali veći dio njih govori o vojnicima, posebno onima koji bespravno napuštaju izvršenje vojne obaveze.

Radio Televizija Tuzlanskog kantona

Drugi o nama;

 

UZLARIJE – VIJESTI

08.12.2018. u 09:50 Broj citanja: 639
Historijsko blago:
Promovisana knjiga “Protokol Gornjetuzlanske nahije 1873-1876. godine”


Historijsko blago koje je do nedavno pomno čuvala porodica Terzić iz Gornje Tuzle, a koje je ne slučajno dospjelo u ruke profesora emeritusa Omera Nakičevića, predstavljeno je sinoć u JU Centar za kultura u Gornjoj  Tuzli uz veliko interesovanje ljubitelja kulturno historijskog nasljeđa ovih prostora.
 

Tuzlarije
Radi se o knjizi pod nazivom “Protokol (Defter) Gornjetuzlanske nahije 1873 – 1876.” koju je priredio, preveo i za istu predgovor napisao prof. Omer Nakičević.

Da se radi o više nego ozbiljnoj zbirci pisane korespodencije tadašnjih osmanskih vojnih dužnosnika iz Gornjotuzlanske nahije i careva i sultana smještenih u Turskoj, pokazuje i prisustvo eminentnih promotora ove zbirke prof. dr. Sead ef.Seljubca, prof.dr. Izeta Šabotića te prof.dr. Vedada Spahića, koji dijele mišljenje da se radi o izuzetno vrijednom djelu koje može poslužiti kako historičarima tako i istraživačima tadašnjih vojnih, političkih i ekonomskih prilika na ovim prostorima.

“Riječ je o jako zanimljivoj publikaciji iz burnog vremena bh prošlosti u vrijeme nemira kada se priprema veliki rat i velika kriza, odnosno dolazak Austro-Ugarske vojske i pada Osmanskog Carstva. To su sadržaji koji do sada nisu bili poznati javnosti, a koji govore o ekonomskom, društvenom i političkom odnosu običnog čovjeka Gornje Tuzle i šireg prostora. Prema tim događajima koliko je vrijedno ovo historijsko blago najbolje govori podatak da se neki dijelovi ove zbirke upravo koriste za neka današnja shvatanja i istraživanja tih prilika ali i ovdašnjeg vremena.”- kazao je jedan od promotora prof.dr. Izet Šabotić.

– Ovo vrijedno blago čuvala je jedna uvažena, ulemanska porodica Terzić iz Gornje Tuzle. Naime, radi se o jako važnim povijesnim a manje književnim dokumentima koji na svojevrstan način opisuju jedno burno vrijeme pred dolazak Austro-Ugarske vojske i pred kraj vladavine Osmanskog Carstva na ovim prostorima. Zbirka sadrži jako puno događaja svakodnevnog života ali istovremeno sa puno osvrta na vojnu, bezbjedonosnu i ekonomsku situaciju te pregršt primjera kako se stanovništvo štitilo od tih burnih vremena”- kazao je prof.dr Sead ef Seljubac.

Defter broji devedeset jedan nepaginirani list bez korica i bilo kakva naslova, sa petsto sedam pisama vezanih za Gornju Tuzlu i Gornjetuzlansku nahiju. Sadržaj dokumenata je različit, ali veći dio njih govori o vojnicima, posebno onima koji bespravno napuštaju izvršenje vojne obaveze.

Organizatori ove promocije su bili Centar za napredne studije iz Sarajeva i Radio Inat iz Gornje Tuzle.

Treba svakako napomenuti na samom kraju da je promocija ovog književno-historijskog rukopisa održana u prepunoj sali Centra za kulturu Gornja Tuzla uz podršku većeg broja donatora i organizacija iz Gornje Tuzle.

 

Tuzlarije
 

Tuzlarije
 

Tuzlarije
 

Tuzlarije
R.T.

(tuzlarije.net)